Juno a ajuns cea mai îndepărtată sondă spațială cu baterii solare față de Pământ

de: Horia Despa
15 01. 2016
Juno a ajuns cea mai îndepărtată sondă spațială cu baterii solare față de Pământ

Sonda Juno mai are șase luni până ajunge în apropierea planetei Jupiter, însă aceasta deja a spart o serie de recorduri. Naveta este prima sondă spațială care ajunge până în apropierea planetei Jupiter cu ajutorul bateriilor solare, devenind al nouălea obiect spațial făcut de om care să se apropie de marginea sistemului nostru solar.

Miercuri, 13 ianuarie 2016 sonda Juno a deveni cel mai îndepărtat obiect spațial făcut de om (793 milioane de kilometri) care să fie propulsat cu ajutorul bateriilor solare și nu cu generatoare nucleare. Din păcate, e puțin probabil ca Juno să calce pe urma legendarei sonde Voyager 1, care acum se află departe în afara sistemului nostru solar, din cauza faptului că vânturile solare vor deveni din ce în ce mai slabe, nemaiputând genera destulă energie pentru instrumentele de la bord.

Misiunea navetei Juno va fi să înceapă o serie de trasee eliptice în jurul planetei Jupiter astfel încât să poată studia toate detaliile de care oamenii de știință în privința gigantului de gaz. Pentru a menține sonda în viață oamenii de știință au echipat-o cu baterii solare lungi de nouă metri, echipate cu 18.698 de celule solare ce împreună generează 500W. Juno va zbura constant în apropiere de polii planetei și va încerca să se mențină departe de umbra gigantului gazos.

Cealaltă sondă care a spart recordul celei mai îndepărtate navete propulsate de energie solară a fost Rosetta a ESA care în octombrie 2012 a parcurs 792 milioane de  kilometri pentru a studia cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.